В аграрното министерство обсъждат с юристи дали да бъде освободен от длъжност председателят на Селскостопанската академия. Това става ясно от думите на министър Кирил Вътев, цитиран от БТА.  

"Много неприятен случай. В момента сме в контакт с властите и чакаме да видим какви обвинения се повдигат, но за нас е рано да се каже", коментира той ситуацията със задържането на председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директора на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева за незаконосъобразно понижаване категорията на земеделски земи.

Според министъра винаги има правни норми, които могат да ги вкарат в нарушение, затова ще проверят добре нещата, преди да предприемат действия.

От думите му става ясно, че от втората седмица след встъпването си в длъжност е отказал да подписва преписки за смяна на категорията на земи от 4 на 7 и от 5 на 8 категория, като уточни, че преписките са били много. Към момента обаче във ведомството не са получавали сигнали от потърпевши. 

През миналата седмица стана ясно, че през промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, депутатите са направили скандални изменения и в Закона за опазване на земеделските земи. В текстовете се предвижда улеснена смяна на категорията на нивите и премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя. 

Оказа се, че текстовете в Закона за енергията от ВЕИ, които водят до промени в Закона за опазване на земеделските земи не са минавали през земеделската комисия в Народното събрание.  „Те са необосновани, включително от гледна точка на конституционосъобразността и трябва да бъдат преразгледани“, беше категорична Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие в Парламента. 
Президентът Румен Радев от своя страна сезира Конституционния съд за тези законови промени.