Производители на плодове и зеленчуци искат промяна в критериите и методиката за оценка на предложенията за изпълнение на процедура “Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от Плана за устойчивост и възстановяване, научи Агри.БГ.

Причината за това е, че според пет организации, те са заложени в ущърб на производителите от така наречените “приоритетни сектори”. 

“Тук прозира лобито на големите земеделски производители, отглеждащи десетки хиляди декара земя за зърнопроизводство. Критериите са така преправени, че да не се допуснат младите и по-малки земеделски производители за сметка на тези дружества с десетки милиони оборот и печалба”, пише в писмо, изпратено до земеделския министър Кирил Вътев, зам.-министър Таня Георгиева и председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание - Десислава Танева.

Организациите правят съпоставка между първоначално обявените критерии и новия им вариант.

Критерии за оценка на предложения за изпълнение на инвестиции:

 

 

 

 

Критерии

Максимален праг 
(преди промяната)

Максимален праг 
(след промяната)

1.

ПИИ, представени от кандидати 
до 50 години включително.

5

3

2..

Проектни предложения, 
представени от кандидати - жени

5

3

3.

Заявен размер на инвестиционните разходи

ПИИ със заявен размер на инвестиционните
разходи от 30 000 лв. до 500 000 лв. вкл. получават 5 точки. 

20

5

4.

Финансовото състояние на кандидата обезпечава
 реализирането на инвестициите по ПИИ

15

15

5.

Кандидатът е производител на биологични продукти

10

10

6.

Кандидат с история като
земеделски стопанин

10

20

7.

ПИИ с инвестиции и дейности, насочени в сектор „Плодове и зеленчуци“, и/или сектор „Животновъдст во“, и/или сектор „Етеричномаслени 
и медицински култури“, съгласно Приложение  9

20

15

8.

ПИИ с екологични инвестиции

10

10

 

Общ брой точки по критери те за оценка на ПИИ:

95

81

 

“От сравнителната таблица се вижда, че точките за проекти до 500 000 лв. са намалени от 20 на 5, т.е. няма почти никакъв стимул за кандидатстване с проекти с по-малък бюджет. 

Също така условието “средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидата от последните три завършени финансови години (2019, 2020 и 2021)” е заменено със “средноаритметичният размер на нетни приходи от продажби на продукция на кандидата от три завършени финансови години (2020, 2021 и 2022)”. Това условие отново нарежда големите земеделски производители на първо място на опашката за финансиране, тъй като не може земеделски производител, отглеждащ 100 крави или 100 дка трайни насаждения, да се мери с такъв, който отглежда 100 000 дка зърно.

В тази връзка настояваме да се промени по следния начин: Заявен размер на инвестиционните разходи да е средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидата от последните три завършени финансови години (2020, 2021 и 2022г.). 

Увеличени са и точките от 10 на 20 за земеделски производители с 4 и повече години история. 


Това дискриминационно условие отново дава предимство на големите фирми с история и дискредитира младите земеделски производители, които се нуждаят от финансиране много повече от тези дружества, които получават милиони субсидии по директните плащания. Настояваме да се запази първият вариант и да се дават 10 точки на земеделски производители с история от 3 години”, пише още в писмото.


Намалени са и точките за млади земеделци до 50 години и жени от 5 на 3. Точките за приоритетните сектори също са редуцирани - от 20 на 15 за земеделски производители, отглеждащи животни, етерични култури, плодове и зеленчуци.

“С това те забиват поредния пирон в ковчега на родното производство. Непрестанно се коментира, че българският пазар се залива от вносни плодове и зеленчуци, поради липса на родни. Знае се и че едва 30-40% от продажбата на плодове и зеленчуци на българския пазар е българско, но това не пречи да се отнеме предимството на родните производители в чувствителните сектори”, обясняват организациите. 

Те правят и сравнение на шанса на един земеделски производител да кандидатства по процедурата преди и след промените в критериите за подбор. 

“Взимаме един земеделски производител, мъж на 30 години, отглеждащ 100 дка трайни насаждения от приоритетен сектор, занимаващ се с това от три години. За неговото стопанство е необходимо да си купи малък трактор до 100 к.с. и прикачен инвентар, в зависимост от стопанството и нуждите, като общата сума на инвестицията е около 300 000 лв. Той би получил преди промените 45 точки, докато след промените те намаляват на 23 точки.

Преди / След
5 точки за възраст до 40 г. / 3 точки за възраст до 50 г.
20 точки за проект до 500 000 лв. / 5 точки за проект до 500 000 лв.
20 точки за чувствителен сектор / 15 точки за чувствителен сектор


Така предложеният проект на методика за оценка на предложения за изпълнение на инвестиции е в полза на крупното, конкурентоспособно и устойчиво земеделие в България, но земеделските производители, които са на ръба на оцеляването, няма да могат да се възползват от ПВУ”, заключват петте организации, изпратили писмото - Добруджански овощарски съюз, Съюз на Дунавските овощари, Асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национален съюз на градинарите и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Общественото обсъждане на методиката и критериите продължава до 24.08.2023 г.