Цената на зелето на пазара в Шумен е стигнала 30 стотинки за килограм, но търсене няма и заради това стотици тонове от продукцията ще останат на полето, сигнализират производители.

Голяма част от производителите дори не са прибрали продукцията си, а са докарали само част от зелето си на тържището. Те се оплакват, че въпреки добрата реколта ще бъдат на загуба.

„Големите вериги убиха производителите с ниски цени - 25 , 20 стотинки. А себестойността на зелето е 20 стотинки и няма как да се лавира просто. Зелето остава и производители се отказват. Моето зеле е 25 стотинки в момента. Половината стои и ще го изора“ разказа Билян Лешков, който гледа зеле в село Маломир. Пред dariknews.bg той обясни, че добивите са много по-големи и търсене няма.

Венцислав Захариев вече е купил зеле. Той казва, че се купува оттам, откъдето е по-евтино.

Хора като Неделчо Тодоров пък смятат, че е по-добре зелето да се взима от производител.
Аз платих 60 стотинки за килограм зеле и не съжалявам. Зелето, което съм купил, знам че не е ръсено с никакви хербициди, категоричен е той.

Въпреки това голямото количество произведено зеле остава по масите на пазара.

Производителите настояват за фиксирана продажна цена на продукцията. Така според тях ще се гарантира, че реколтата им няма да бъде похабена.