Да се отпусне помощ de minimis до края на 2021 г. или в началото на 2022 г. за стопани с площи от череши и вишни, които са частично пропаднали в резултат на пролетните проливни дъждове и за които има издаден констативен протокол. За това настояват от Национална био асоциация (НБА) в свое писмо до премиера и земеделския министър.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Друго тяхно искане е спешно да се насрочи работна среща, на която да се реши земеделските стопани от сектор „Плодове и зеленчуци“ с пропаднали площи също да бъдат допустими по схемата за Ковид-помощта или по друга схема, по която се прецени.

От асоциацията са разочаровани от несправедливия и неефективен начин, по който беше разпределен бюджетът по тази извънредна помощ заради пандемията. Те определят и като необосновано висок тавана, който се приложи за подпомагане на стопанство, в размер на 440 059 лв.

„Въпреки че с подкрепата на националния бюджет на България се отпусна една колосална сума от 72 млн. лв., която да подпомогне земеделските стопани по адекватен начин и ред за преодоляване на негативното икономическо въздействие на пандемията с COVID-19, същото не бе сторено“, смятат от асоциацията.

Нещо повече, извън схемата за подпомагане останаха хиляди земеделски стопани от секторите „Плодове и зеленчуци“ с изцяло пропаднали площи през Кампания 2020. За целта може да помогне и наличният кредитен остатък в ДФЗ от бюджетите по прилагане на различните схеми на държавна помощ, намекват от НБА.