Български производители на домати готвят гневно писмо до Европейската комисия (ЕК) за нарушения от страна на Мароко при Споразумението за внос на домати в съюза, съобщава регионалната медия Марица.

План ускорява работата на ДФЗ

Производители от Франция, Португалия, Италия и Испания вече обединиха своите претенции пред ЕК за нарушения по Споразумението от страна на Мароко. Африканската държава има таван от 285 хил. тона внос на домати при цена 0,46 евро/кг, припомнят от Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА).

През 2020 г. Мароко е експортирала 518 хил.тона към ЕС. В резултат на това, европейските производители страдат от ценова конкуренция при завишени фитосанитарни регулации и трудовите разходи в ЕС. 

Реакцията на родните фермери е в подкрепа на протестите на западноевропейските им колеги.

Прогнозите са вносът да се засилва, а Мароко да поиска по-голяма квота. Мотивите са, че в Европа като цяло има спад на производството на домати, коментират оранжеристи от Първомай и Харманли пред пловдивската медия. Основна причина за това е вирусът по доматите ToBRFV, който, за късмет, все още не е открит в България. 

За съжаление, и родните анализатори отчитат, че сме силно зависими от вноса на зеленчуци, а последните оперативни данни от Министерството на земеделието сочат намаление на засадените открити площи с основните видове зеленчуци спрямо година по-рано. Доматите на открито към 17 юни 2021 г. са 2099 хектара, като изменението на годишна база е с -23,3%.

 "Държавата не ни дава стимул за работа. При схемата за обвързано подпомагане на домати до 30 ха е заложена ставка от 2090,37 лв./ха, а над 30 ха сумата пада до 1393,58 лв. Това важи също за краставици, корнишони и патладжан", възмущават се производители.

На фона на намаленото производство на домати има спад на цените на зеленчука както в България, така и на европейско ниво. Към 17 юни средните цени на оранжерийните домати у нас са паднали с 13,1%, а на вносните - с 20,1%, до 1,71 лв./кг.