Празник на черешата – Кюстендил ще се проведе от 24 до 26 юни, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие". Програмата отново е наситена с културни събития и вкусни изкушения.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Ежегодно от 2008 г. насам Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в с. Ябълково организира събития, посветени на традиционния за района плод. Честванията са наследник на дългогодишния Празник на плодородието, провеждан в Кюстендилско от 60-те години на ХХ век.

Тази година празникът ще започне с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители и концерт на Deep zone project и DJ Dian solо от 21:00 часа, на централния площад "Велбъжд".

Официалното откриване на празника на черешата ще се проведе на 25 юни, от 11:00 часа. Ще бъдат представени перспективни сортове череши за страната и региона от Института по земеделие – Кюстендил. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на продукцията на местни производители и търговци в десетки щандове с череши и черешови продукти.

На 25 юни ще се проведе и конкурса за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. Последният ден от Празника на черешата, 26 юни, е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. 

„В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши”, коментират организаторите.

От Общината публикуват и документи, с които може да се заяви участие в конкурса, в кулинарната надпревара или да се поиска търговски щанд. Вижте повече тук.