Програмата за въвеждане на широколентов интернет в селата във Великобритания до 2017-а година претърпя пълно фиаско, пише електронното издание ARC. Според британският регулаторен орган PAC е налице субсидиране в размер на 1,2 млрд. лири за реализация на монополен по своето същество проект за изпълнение.

 

В своята идейна концепция, проекта има за цел да обезпечи с високоскоростен интернет всички британски села, което да позволи въвеждането на използване на различни онлайн административни форми от страна на фермерите в новата ОСП 2014-2020. Рамката по договора е трябвало да бъде изпълнена от страна на тамошното Министерство на културата, медиите и спорта, но за 2 години не се е случило нищо, пише още изданието. Паралелно с това изпълнението на проекта се прехвърля на телекомуникационната компания  БТ,  която се явява монополист при усвояването на субсидиите за интернет в селата.

 

За България в следващия програмен период 2014-2020 г. в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ,  ЕК иска страните-членки да отделят специален ресурс за изграждане на високоскоростна интернет мрежа в малките населени места и това е залегнало като приоритет в ОСП и респективно в националните програми, обясниха пред Фермер.БГ експерти от МЗХ. Изграждането на широколентов интернет в селските райони ще се финансира по отделна мярка. До октомври финансовата рамка на новата ПРСР 2014 – 2020 ще е готова, категорични са от МЗХ.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!