Прибирането на реколтата от грозде в Италия започна преди дни. Експерти прогнозират гроздето тази година да е отлично, съобщава SadyOgrady.

С пет нови сорта грозде се хвалят в Плевен

Официално жътвата стратира от ферма в Салеми, близо до Трапани. Натежали гроздове от сорта Pinot grigio бяха сред първите събрани. Поетапно и на други места ще започне активното прибиране на реколтата, като се очаква около 20 август из всички лозя да тръгнат берачи.

Както по-рано бе съобщено от експерти, прибирането на реколтата леко ще се забави в северната част на Италия. Това се дължи на честите колебания на времето и силните бури, които минаха оттам.  

На юг до полунощ първо се берат сортовете Pinot и Chardonnay. През септември и октомври настава време за прибирането на червените сортове Sangiovese, Montepulciano, Nebbiolo, а през ноември  -  Aglianico и Nerello.

Италианската асоциация на фермерите Coldiretti обяви в първия ден от стартирането на прибирането на реколтата, че тази година тя ще бъде рекордна, тъй като производството на вино от Италия ще надскочи вечните съперници от Франция, а също така страната ще увеличи износа си с над 5% в сравнение с миналата година.

Според земеделския съюз изчисленията сочат, че през тази година италианското производство ще варира от 47 до 49 милиона хектолитра, докато във Франция - от 43 до 46 милиона.

"Положителните ни прогнози за тази година бяха потвърдени", заяви министърът на земеделието Джан Марко Чентинайо.

Годишният оборот на лозарската индустрия в Италия е 10 милиарда евро.