Единият от акцентите на тазгодишния Открит ден на десертното и виненото грозде в Плевен ще бъдат одобрените пет нови сорта на местния Институт по лозарство и винарство, съобщи неговият директор проф. д-р Иван Пачев за Агри.БГ. 

Стягат допълнителен прием по лозарската програма. Вижте по коя мярка

Събитието е запланувано за 22 август и се организира с подкрепата на Министерството на земеделието (МЗХГ) и Селскостопанската академия. 

„Това е последната селекция в Института, която се изпитва от 5–6 години. Тази година вече е валидирана и са издадени сертификати за нея. Първите три са „Йоана“, „Миро“ и „Найден“. Те са десертни, с голямо зърно и едър грозд от около килограм. Едно е бяло, а две – розови. Останалите два сорта са винени. Те са клонова селекция“, обяснява проф. д-р Пачев.

Неговият колега, проф.д-р Мирослав Иванов, ще представи като цяло най-подходящите за отглеждане в страната десертни и винени сортове лози. Обзор на вината на българския пазар пък ще направи доц. д-р Ваньо Хайгъров. Предвидена е още дискусия за днешните проблеми на лозарството.

„Ще има дегустация на зряло грозде. Всяка година представяме около 40 сорта. Гостите ще могат да опитат и вина, произведени тук. Ще представим автентични български сортове и най-новите сортове, сред които „Гъмза“, „Кайлъшки рубин“ и „Кайлъшки мискет“,“ допълва домакинът.

Иван Пачев: „Преди месец валидирахме една пощенска марка с участието на Института в Плевен и сорта „Кайлъшки рубин“.“

Домакините канят всички лозари, винари, производители и специалисти в сектора. За да присъстват обаче, е нужно първо да потвърдят своето присъствие на мейла и телефоните на Института. На неговия сайт има и подробно упътване как се стига до мястото на събитието.