Първите български череши вече са на пазара. Тази година обаче надали ще бъде добра за производителите на костилковия плод. След големите студове при цъфтежа, брането закъсня поне със седмица. Фермери от Кюстендилско вече алармираха за по-слабата реколта. Ниското производство някои обясняват и с повишената себестойност на производството, която не може да се обезпечи от пазара впоследствие.

Тъжното риалити, в което ни вкараха: Фермери подаряват мляко

Какво се случва в другите държави? Сезонът на черешите започна положително в Северното полукълбо, пише FreshPlaza. 

В Нидерландия търсенето и предлагането остават балансирани. Там сезонът стартира с череши от Испания. В Германия същевременно се опасяват, че липсва достатъчно внос от Испания. Затоплянето на времето скоро ще реши този проблем. Италия е изправена пред предизвикателства. Постоянните валежи причиняват значително напукване на плодовете, което води до ограничено предлагане и по-високи цени на ранните череши. Гърция предвижда значителни количества череши тази година, надвишаващи миналогодишното производство, но е изправена пред силна конкуренция на европейския пазар. 

След десет дни се очакват първите нидерландски оранжерийни череши, на които ще им трябва малко повече време, за да достигнат нужното качество. Тази година се очакват повече череши от страните от Източна Европа. Очаква се те да навлязат на пазара едновременно с нидерландските череши. 

Националното производство на череши във Франция е леко нараснало, с 2% в повечето региони. Черешовата кампания стартира преди десетина дни. Ако търсенето все още е плахо поради липса на слънце, то може да се увеличи през следващите няколко дни, ако времето се подобри. Цените са доста високи в момента според някои оператори.

Продължителните валежи засегнаха ранните череши в Италия, причинявайки значително напукване на плодовете. Този производствен проблем обаче създава положителна търговска ситуация. Цените все още са високи за първите доставки на ранни череши, тъй като предлагането е ограничено както поради изхвърлянето на повредени череши, така и поради метеорологичните тенденции, които не позволяват бързо узряване.

В голяма част от Северна Италия, предимно в Емилия Романя, през последните две седмици се наблюдаваха много негативни метеорологични явления като проливен дъжд, градушки и наводнения. Производителите започнаха реколтата от ранни череши, дори на прилични цени, около 5 €/кг. Тогава много плодове бяха изхвърлени поради напукването, което причинява прекомерният дъжд. Дори черешите, защитени с дъждобран, претърпяха значителни щети. Началото на кампанията в северната част на Италия не е от най-благоприятните.

Първоначалните прогнози за Испания сочеха късна реколта от череши поради забавянето на цъфтежа. Високите температури през пролетта обаче ускориха реколтата в повечето от районите за отглеждане. Качеството на черешите е високо благодарение на топлия климат и липсата на валежи, а ранните сортове са с малко по-нисък калибър поради бързото им узряване. За средните и късните сортове производителите очакват по-нормални размери. Пазарите посрещат първите череши с ентусиазъм. Както обикновено, цените са много високи, докато предлагането започне да изобилства. Едва през юни секторът наистина ще знае как се развива пазарът на череши, тъй като това е моментът, когато голяма част от испанските и други производствени площи навлизат на пазара и когато цените се коригират най-много. 

Беритбата на ранните оранжерийни череши в Унгария започна около 10 май. Производителите в страната оценяват нормална реколта от череши през 2023 г. на около 10 000 тона. 

Тази година Гърция очаква големи количества череши. Това важи в най-голяма степен за средноранните сортове. 

Обещаващ е сезонът за турската череша. Периодът на цъфтеж беше добър, без измръзване или щети от дъжд в значителен мащаб.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овощар: В Кюстендилско реколтата е слаба

Реколтата от череши ще стигне само за прясна консумация, овощарите се надяват на 6-7 лв./кг стартова цена

Производител: Препаратите и водата стават все по-голямо перо в бюджета