Кражбите на пчелни кошери разтревожиха стопаните от Добричка област. „Към момента сигналите за посегателства в пчелините идват само от община Балчик. Няма информация за потърпевши от други части на областта. Очаквам обаче кражбите на кошери да зачестят“, не крие мрачната си прогноза Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“.

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

Според него има обяснение, но не и оправдание за зачестилите случаи край Белия град.

В момента има висока смъртност по пчелите. Много от пчеларите имат задължения по проекти. Те трябва да изпълнят заложени бизнес цели и да докажат при мониторинг определен брой кошери. „Ако нямаш пчелни семейства, връщаш пари. Това е единственото, заради което се краде в момента“, обяснява още Георгиев.

Той допълва, че ако един пчелар иска да увеличи пчелина си, той ще направи отводки, но няма да посегне на чужди кошери. Единственият повод за кражбите са неизпълнените договори по европейски проекти. 

Причините за високата смъртност при пчелните семейства са много. „Още със сухата есен започнаха проблемите. Семействата влязоха в зимата много слаби. Повече от 50% бяха слаби и изтощени, а това не е нормално. Трябва по-голямата част да са силни, за да успеят да презимуват. С топлото време дойде и сериозно нападение от оси, които изядоха останалата част от слабите пчели“, обобщава председателят на пчеларското сдружение.

Това води до отпадане на много пчелни семейства. Галин Георгиев даде пример с негов колега, който в момента изпълнява проект по подмярка 6.3, но от 200 кошера в пчелина му са оцелели едва 20. На фона на безкрайно високите разходи пчеларят трябва да извади сериозна сума, за да купи нови и изпълни зададения бизнес план.