За системни кражби на пчелни кошери сигнализира пчеларят Айхан Апти от Балчик. Инцидентите са започнали още в началото на есента. След като стопанинът, учител по професия, прибира меда и подновява кошерите в подготовка за зимата, установява щетите. 

Януари и важните дати, които да запомните

„Открих, че липсват 4 пчелни семейства заедно с кошерите. Кражбата така е направена, че на пръв поглед да не личи нищо. Ние слагаме подпори под тях, за да ги пазим при дъжд, видяхме, че са взели всичко, дори и тях. Явно идеята е била да не си личи, че е имало кошер. Но ние си познаваме пчелина, познаваме си стоката“, обяснява потомственият пчелар. Айхан Апти е подал сигнал до 112, следват жалби до полицията и прокуратурата. 

Извършена е цялостна проверка на пчелина, на всички документи, регистрации и разрешителни, допълва потърпевшият. Той е трето поколение пчелар, разчита основно на подвижно пчеларство според пашата в землището на община Балчик. Регистрирал е 70 пчелни семейства, които мести според цъфтежа на основните полски култури и горската растителност. 

Получил е писмо от полицията, че е образувано досъдебно производство. „Открих обяви за продажба на кошери на съмнително ниска цена в съседно градче, но от полицията това не беше взето под внимание. Наложи се принудително да си преместя пчелните семейства и да си сложа камери за наблюдение“, пояснява още пострадалият пчелар. 

Оказва се, че посегателствата не спират до тук. Преди седмица Айхан Апти е установил нова кражба от пчелина си. Този път липсват 5 кошера, отмъкнати заедно с гумите, върху които са били поставени. По думите му, първоначално записът не е бил искан от полицията, а в последствие става ясно, че такъв изобщо няма на камерите. 

„Искаме извършителят да бъде заловен, искаме спокойствие, искаме да можем да излезем на полето, тъй като вече ни е страх!“, възмущава се пчеларят. Според него и други колеги от пчеларството сдружение в Балчик са пострадали от кражбите в региона. 

Общо около 60-70 тона мед се произвежда от стопаните, членуващи в местната браншова организация, допълни Стойко Василев, председател на сдружението в Белия град.