Медоносните пчели са критичен фактор в селското стопанство. Една трета от глобалното снабдяване с храна разчита на опрашване и здравите кошери са от съществено значение за осигуряване на високи добиви. Един от начините да бъдат защитени опрашващите насекоми е като бъдат ваксинирани. Dalan Animal Health, Inc., биотехнологична компания, пионер в областта на здравето на насекомите, обяви наскоро, че Министерството на земеделието на САЩ (USDA) е предоставило условен лиценз за ваксиниране на медоносни пчели срещу болестта американски гнилец, причинена от ларвите на Paenibacillus и най-упоритата заразна болест по пилото на пчелите, пише FreshPlaza.

2023 г.: Чака се подпомагане и за пчелари

До момента пчеларите не разполагаха с безопасно и устойчиво решение за превенция на болестта. Сега това се променя. Досега единственият метод на лечение бе чрез изгаряне на пчели и заразени кошери и оборудване.

„Това е вълнуваща стъпка напред за пчеларите, тъй като ние разчитаме на антибиотично лечение, което има ограничена ефективност и изисква много време и енергия, за да го приложим към нашите кошери“, обясни Тревър Таузер, собственик на Tauzer Apiaries и член на борда на Асоциацията на пчеларите на щата Калифорния.

„Ако можем да предотвратим инфекция в нашите кошери, можем да избегнем скъпи лечения и да съсредоточим енергията си върху други важни елементи за поддържане на пчелите ни здрави”, допълни той.

„Ние се ангажираме да предоставяме иновативни решения за защита на нашите опрашители и насърчаване на устойчиво земеделие. Глобалният растеж на населението и променящият се климат ще увеличат значението на опрашването от медоносни пчели за осигуряване на нашите хранителни доставки”, каза д-р Анет Клайзер, главен изпълнителен директор на Dalan Animal Health.

По думите й, ваксината е пробив в защитата на медоносните пчели.

Ние сме готови да променим начина, по който се грижим за насекомите, оказвайки влияние върху производството на храни в глобален мащаб, допълни д-р Клайзер.

Лицензът на USDA дава възможност ваксината да бъде предлагана на пазара за период от две години. На първо време тя ще бъде достъпна само за пчелари с промишлено производство.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчеларството през 2022 г.: Сделки почти няма, продукцията стои в складовете

Неприятелите на полето. Справиха ли се фермерите тази година?

Пчелни хотели стимулират опрашването