През последните години унгарското земеделие се промени съществено, но има още върху какво да се работи. Секторът може да произвежда повече, но за целта са необходими инвестиции и разширяване на пазара, смята експертът Чаба Гюрица, цитиран от Agrarszektor.hu.

Обвързана подкрепа: Измами или грешки в системата?

Унгарското земеделие е в растеж през последните години - страната се превърна в една от най-бързо развиващите се селскостопански икономики в Европа. Но то има и нелицеприятни реалности. 

Унгарското земеделие е много ориентирано към финансовото подпомагане. Делът на субсидиите в сектора е по-висок от рентабилността. В момента той се поддържа живо от субсидии.

Реалността е, че станахме нетни вносители на зеленчуци и плодове. Производството на картофи е спаднало с 1/5, заради което също се нуждаем от внос, а производството на царевица и пшеница е далеч под потенциала. В сегашната си структура обаче унгарското земеделие не може да предложи повече от това, категоричен е експертът.

Ако искаме да се развиваме, е необходим радикален напредък в шест области, казва Гюрица.

1. Селскостопански изследвания, иновации, образование: В Унгария само 4% от работещите в сектора имат специализирано висше образование, а други 7% имат специализирано средно образование. Малко средства се отделят и за селскостопански изследвания.

Грудев: Три години без субсидии за фермери със заявени, но липсващи насаждения

2. Прилагане на технологии, адаптирани към променящите се климатични условия: Според Гюрица трябва да се заделят поне сто милиарда форинта (към 570 млн. лв.) за развитие на напоителните системи. Има райони в страната, в които реално съществува само сухо земеделие. В бъдеще реалното използване на почвената влага може да бъде друго решение.

3. Прецизно земеделие: В наши дни то няма алтернатива. Това е сегмент, който може да отговори на целта – устойчивост и конкурентоспособност.

4. Хоризонтална и вертикална интеграция: Необходимо е да се развива не само селското стопанство, но и допълнителните сектори.

5. Икономия на мащаба: Трудно е да се спори, че в 80% от случаите по-големите и по-конкурентни стопанства са печеливши. Според Чаба Гюрица ерата на носталгичното земеделие е към своя край и е необходима концентрация на собственост, сътрудничество и интеграция на фермерите, ако Унгария иска да се развива.

6. Развитие на местните възможности: За да се насърчава и развива селското стопанство, е важно да се идентифицират и засилят възможностите за местно сътрудничество.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

ДФЗ към фермерите: Регистрирайте се в СЕУ и питайте през системата

Мярка 14: Започнаха плащанията за хуманно отношение към животните

ДФЗ: Важни срокове за месец юни