От началото на прехода броят на чифтокопитните животни в България е намалял от 16,5 млн. на 2,7 млн. Това каза народният представител проф. Иван Станков на брифинг в Народното събрание (НС), във връзка с приетия на първо четене Закон за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), съобщи Фокус.

 

 Анкета: В каква земеделска техника ще инвестирате през 2017 година?

 

„В момента българското животновъдство е под критичния минимум. Ние правим анализи и за последните десет години се отчита известен ръст в намаляването на броя на животните и леко увеличаване на продуктивността на животните“, каза проф. Станков.

 

 

Той добави, че от началото на прехода до сега и износа на месо е намалял значително.

 

"Преди страната ни е изнасяла по 600-700 хил. тона месо от произвежданото над 1 млн. тона, а в момента България изнася едва 200 хил. тона", каза той.

 

По думите му за изхранването на населението са необходими около 550 хил. тона месо и по тази причина се налага да се внасят около 200 хил. тона. 

 

 

„Има един светъл лъч в земеделието, това е зърненото производство и производството на маслодайни култури. Ние произвеждаме достатъчно, но изнасяме суровина, което не носи добавена стойност на България, не носи работни места“, каза проф. Станков и изтъкна, че всичко това е за сметка на животновъдството.

 

Според него в европейските страни това зърно се използва за изхранване на животните, а не се изнася като суровина.

 

„Това е един проблем и то важен икономически проблем, който трябва да бъде разрешен. Затова ние предлагахме национална стратегия, стъпка по стъпка какво трябва да се направи, за да се възстанови българското земеделие“, допълни той и обясни, че проблема с изхранването на хората се пренебрегва, но е въпрос на национална сигурност.

 

Проф. Станков коментира, че с приемането на промените в законопроекта за ЗСПЗЗ се решава една малка част от много проблеми на българското аграрно производство.