Изпитване за биологични и стопански качества да не се извършва за признаване на сортове декоративни, медицински и ароматни растения. Това е една от поправките в проектонаредба за изменение на Наредба № 77 от 2006 г. за вписване на нови сортове земеделски растителни видове, сортове за консервация, сортове за съхранение и сортове, развити с цел отглеждане при специфични условия.

Новата наредба за контрол върху ПРЗ влезе в сила

За признаване на даден сорт вече няма да се изисква кандидатът да посочи дали вече е бил кандидатствал за такова признаване в друга държава членка и дали то е било дадено официално.

Друга новост е, че количеството семена от всеки „сорт за съхранение“, които се търгуват за една година, не трябва да надхвърля количеството, необходимо за производство на зеленчуци за хектарите, посочени в приложение № 9 от Наредба № 96 от 2006 г.

Освен това количеството семена от „сортове, развити с цел отглеждане при специфични условия“ трябва да се търгуват в малки опаковки, без да надвишават максималното нетно тегло за вид посочено в приложение № 10 от Наредба № 96 от 2006 г.

Заключителни разпоредби

Проектонаредбата, която е на обществено обсъждане до 5 април, завършва с текстове за промени в други две наредби – Наредба № 3 от 2010 г. и Наредба № 8 от 2007 г.

Удължава се срокът на условията за внос от трети страни на посадъчен материал от овощни растения и на овощни растения, предназначени за производство на плодове. Поправката е в Наредба № 3 от 2010 г., където „31 декември 2020 г.“ се заменя с „31 декември 2022 г.“.

Отменя се срокът на сертификатите на семената от всички категории, тъй като те вече са безсрочни. Изменението се прави в Наредба № 8 от 2007 г. за процедурите по сертификация и/или одобрение на произвеждания и търгуван посевен материал от групите земеделски растения – зърнени, маслодайни и влакнодайни, фуражни, зеленчукови, картофи и цвекло.