Обнародвана е новата Наредба № 8 за условията и реда за контрол върху продуктите за растителна защита (ПРЗ), търговията, преопаковането, съхранението и употребата им. Не по-малко от 1% от регистрираните земеделски производители ще бъдат проверявани ежегодно според новите изисквания.

Пълен списък на сроковете през март

Контролът по изпълнението ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) чрез планови и внезапни проверки. Изискванията в наредбата засягат лицата, осъществяващи дейностите по търговия, преопаковане, съхранение и употреба на ПРЗ и обектите, в които се извършват, документацията, свързана с тези дейности и растенията и растителните продукти при първичното им производство, върху които са употребени препаратите. 

"БАБХ администрира и поддържа уеб базирана платформа за отразяване на проведените растителнозащитни мероприятия и торене, проследяване движението на ПРЗ и торове до краен потребител", се казва в наредбата.

При проверките на място инспекторите ще изискват дневника за проведените растителнозащитни мероприятия и торене и първичните счетоводни документи за закупените, употребени и налични към момента на проверката ПРЗ. Контролните органи ще събират доказателствата за съответствие с изискванията при прилагане на ПРЗ чрез фумигация или третиране на семена за посев.

При проверките си БАБХ ще търси и протокола от изпитване за остатъци от пестициди на растителна проба от отглежданата култура, взета за целите на самоконтрола.

Също така ще се следи за наличието на валиден сертификат на лицата, които използват продукти от професионална категория на употреба, както и договор с регистрирана фирма за извършване на дейности с опасни отпадъци. Контролът върху първичното производство ще се извършва според Националния план за контрол върху употребата на ПРЗ, за текущата календарна година или при сигнал за замърсяване в местата за производство.

При установяване в растения и растителни продукти на остатъчни вещества от пестициди над максимално допустимите граници, ще се предприемат някои от следните мерки:

  • определя се срок за беритба съобразно карантинните срокове на използваните ПРЗ от неприбраната продукция;
  • когато продукцията е на съхранение в склад при производителя, се съставя предписание за съхранението й до изтичане на карантинните срокове на използваните ПРЗ;
  • след изтичане на сроковете се извършва последващо изпитване на продукцията и при получени съответстващи резултати с нормативните изисквания тя може да се реализира на пазара.

Когато посочените мерки са неприложими, растенията и растителните продукти ще се унищожават от и за сметка на земеделския стопанин по реда на чл. 123, ал. 1, т. 2 от ЗЗР.

Ако продукцията е реализирана на пазара, се предприемат действия по Закона за управление на агрохранителната верига (ЗУАХВ) и по Закона за храните.В наредба №8 е описан и редът за контрол на фирмите, които търгуват, преопаковат и съхраняват продукти за растителна защита. Контролът върху фирмите, които търгуват, преопаковат и съхраняват ПРЗ ще се извършва според разписаните от директора на БАБХ национални планове за контрол, които трябва да са готови не по-късно от 31 януари.