Глобалната мрежа срещу продоволствената криза - международен съюз между ООН, Европейския съюз и правителствени и неправителствени агенции, публикува своя Глобален доклад за продоволствените кризи през 2022.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Докладът предоставя ключова информация и цифри за хора, изправени пред остра продоволствена несигурност и нуждаещи се от спешна хранителна помощ. Анализът разкрива, че около 193 милиона души в 53 страни или региони на различни държави са изпитали остра продоволствена несигурност през 2021 г., което е увеличение с близо 40 милиона души от вече рекордния брой през 2020 г.

В доклада се отбелязва, че конфликтите остават основния двигател на продоволствената несигурност. Въпреки че анализът предшества инвазията на Русия в Украйна, докладът констатира, че руската агресивна намеса е разкрила взаимосвързания характер и крехкостта на глобалните хранителни системи със сериозни последици за глобалната продоволствена и хранителна сигурност.

Държавите, които вече са изправени пред високи нива на остър глад, са особено уязвими към рисковете, създадени от руската инвазия в Украйна. Не на последно място, те са силно зависими от вноса на храни и селскостопански суровини и към глобалните шокове в цените на храните.

ЕС, заедно с ООН и Световната хранителна програма съфинансира Глобалната мрежа срещу продоволствената криза, за да се справи с тази тревожна тенденция в страните партньори. ЕС е предоставила 120 милиона евро за Глобалната мрежа от 2016 г. насам.