Проблемите в животновъдството ще бъдат обсъдени утре на среща с Премиера Бойко Борисов.

 

Това съобщи министър Мирослав Найденов, след края на проведения  днес Консултативен съвет по зърното.

 

Основна тема на срещата се очаква да бъдат по-високите цени на фуражите, които са нова допълнителна бариера пред развитието на сектора.

 

" Утре ще разгледаме ситуацията. Тяхното твърдение е, че продават продукцията си на много ниски цени. От друга страна, мнението на преработвателите е, че има по-голямо предлагане, отколкото търсене и има залежаване. Ще се провери къде отиват парите", заяви Найденов.

 

Ситуацията с пазара на мляко и рекордно ниските изкупни цени, създават сътресения в млечния животновъден сектор в цяла Европа. Миналата седмица еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони - Дачиан Чолош заяви, че върху млекопроизводителите в ЕС се оказва силен натиск от страна на изкупвачите и търговците на дребно. Според еврокомисря, най-сериозните проблеми за фермерите с млечни стопанства са цените на фуражите и голямата кредитна задлъжнялост за модернизацията на фермите.

 

Тези проблеми не могат да бъдат решени краткосрочно, категоричен е Еврокомисаря и допълва, че през Октомври ще влязат в сила нови пакети за подкрепа на млекопроизводителите, които ще включват и мерки за защита във веригата между изкупвачи и преработватели и самите фермери.

 

Дачиан Чолош отчита увеличение на цените на дребно на млякото и маслото през месец Май, но това не е довело до реципрочно увеличение на цените на млякото, което излиза от фермите.

 

По данни на ЕК също става ясно, че в момента пазарните позиции в Световен мащаб за млечни продукти са много добри, като само за първите 4 месеца на 2012-а година са отчетени 22% ръст в износа на млечни продукти, спрямо същия период миналата година. Настоящата слабост на еврото спрямо долара е конкурентно предимство за износ от ЕС, категоричен е Дачиан Чолош.


Това, което можем да направим в момента за защита на сектор „Мляко“ е да наблюдаваме пазара отблизо, обеща еврокомисаря по земеделие.

 

ВИДЕО :


 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!