Проблемите със стопанските дворове са поставени пред земеделския министър Кирил Вътев по време на срещата му с представители на Националния съюз на земеделските кооперации в България, която се проведе във вторник в аграрното министерство.

Четете още: Симеон Караколев: Подготвят приема по украинската помощ през новата седмица

 

Заместник-министър Георги Тошев е съобщил, че ръководството на Министерството на земеделието и храните планира тази тема да бъде обсъдена в рамките на Консултативния съвет по поземлени отношения, съобщават от пресофиса на ведомството. 

Предстоящите законодателни промени са били акцент в разговора, в който е участвал и зам.-министърът на земеделието доц. Деян Стратев.

Министърът е запознал участниците в срещата с резултатите от четвърто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения, на който бе постигнато общо становище за изменение на разпоредби от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Представени са и предприетите действия от министерството по възстановяването на напоителната инфраструктура в страната. 

Обсъдена е необходимостта от законодателни промени за регламентиране на дейността на земеделските кооперативи, за предимствата при сдружаване на земеделските стопани, включително чрез групи и организации на производители.