При девет години Георги Рашков и съпругата му изграждат ферма с една от най-търсените и скъпи в света месодайни породи - Лимузин. Днес те отглеждат 200 крави-майки, а телетата им се изнасят директно за Гърция и Турция.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Фермерът споделя впечатления от пътуванията си из Европа и срещата с животновъди. „В Австрия например едно тричленно семейство с 30 животни живее нормално, кара добри коли и т.н., но всичко е от прадедите им. Капацитетът там преди 200 години е бил 30 животни и сега е същият. При нас някой, приближен до министерството, решава, че трябва да има 100 крави и 3000 дка пасища, и ги получава", коментира Рашков за БНР и добавя:

„В нашия район – Якоруда, Банско, Разлог, Белица, ако нямаме паша три месеца в парка, не можем да издържаме. Миналата година фуражите бяха 28-29 стотинки за килограм царевица, а сега - 52-53 стотинки. Трябва да ги купим, нямаме друг избор.”

Въпреки трудностите той не вижда нищо градивно в постоянното оплакване, което не води до промяна. Според него всеки трябва да даде повече и от себе си, а днешният проблем номер едно на животновъдството смята, че са виртуалните животни.

Георги Рашков: Проблемът е, че има много ушни марки в чантата и това продължава.

Той е обезнадежден, че сегашните управляващи ще спрат тези порочни практики. Няма желание да участва в евентуални протести на колегите си. Неговата продукция отива на външни пазари, защото „българинът няма практика да яде качествено месо”. Това помага на семейната ферма да не усеща толкова силно ценовия шок на разходите.

Георги Рашков споделя, че продава месото за 2,70 евро за живо тегло. Като добавим и периода за угояване и пътя до месните щандове, качественото телешко месо от Лимузин стига между 15 и 20 евро - цена, която българският пазар не може да понесе.