Тече приемът по схемата за държавна помощ „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция” за 2024 г., но все още нито една застрахователна компания не е отразена за кандидатстване, научи Агри.БГ. Търсим причините за това и проблемите, които могат да възникнат.

След ремонта на Закона за земеделските земи: Променя се методиката за определяне на средното рентно плащане

Свързахме се с дългогодишния земеделски производител и в същото време застрахователен брокер Венцислав Темелков. Като член на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" той от години е пряк участник в разговорите между държавата и сектора по темата със застраховките. По думите му за тазгодишния прием по схемата Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) значително са забавили с указанията към застрахователите.

„Нотифицираните указания по схемата са изпратени към компаниите от ДФЗ на 19 март. На 21-ви вече се изпраща оригинал на образец за подпис от застрахователните компании. Приемът по схемата отвори на 25 март.

Периодът между последните указания и документа за подпис е 4 дни – твърде кратко технологично време. Нужно е време да се приеме и одобри, подпише образеца от изпълнителния директор на компанията. Застрахователите имат и ангажимент да представят изрядни документи, с които да участват в приема”, обяснява Темелков.

Надеждите са, че споразуменията все пак ще бъдат сключени, но закъснението е проблем и буди тревоги. Миналата година точно в последните дни на март месец имаше сериозно измръзване и пропаднаха редица площи, а нито един от земеделските производители нямаше активна застраховка.

По-големият проблем обаче се оказва спорната ефикасност на схемата за застраховане. "Тази схема е неработеща в момента. Тя дава пари на застрахователите без да носят някакъв конкретен риск, а земеделският производител е ощетен”, подчертава експертът.

За какво става дума. ДФЗ финансира по схемата 70% от застрахователната премия при овошките, 30% са от страна на земеделеца. По схемата са отделени 30 млн. лв., а рисковете са градушка, проливен дъжд и осланяване. Осланяването обаче се покрива след 20 април. Остава основно рискът „градушка”.

„За един риск се дават 30 млн. лв. В същото време осланяването, което за нас е много сериозен риск, е след 20 април, когато на практика такова не се случва. Ние предлагаме да се направи нова програма тези пари да бъдат заделени, ако случайно стане такова бедствие, каквото миналата година, когато бяха необходими 20 млн. лв. за изплащане на пропаднали площи

Или трябва осланяването да е от 1 април, или парите (30 млн.лв.) да се заделят и да се използват за пропаднали площи. Иначе един път се дават тези пари и ако стане нещо преди 20 април, държавата трябва пак да извади едни пари. Парадоксално е”, заявява представителят на овощарите.

Венцислав Темелков: Най-доброто решение би било самите застрахователи, за да могат да участват по схемата, да имат презастраховател.

До какво ще доведе включването на още една страна?

„Когато има презастраховане на полицата в ДФЗ, тогава презастрахователят е чужда фирма и на практика е гарант за изплащането на щетата. Втората полза – може да се измести осланяването не от 20 април, а от 1 април или 30 март”, обяснява опитният брокер.

Според него по настоящата система има реални рискове от непокриване на щетите. Особено, когато става дума за големи суми, каквито са например в сектор „Зърнопроизводство”.

„Представете си 5000 дка слънчоглед, пада градушка, умножаваме по застрахователната стойност… получава се цифра от около 400 000 лв., която няма кой да я плати. Това е така, защото няма презастраховател, който е чужда компания, която взима 80% от премията, 20% остават в застрахователната компания, но тя е гарант за изплащане на щетите. Тогава вече няма да има проблем за изплащане на щетите”, убеден е Венцислав Темелков.

За тази година вече е късно за поправки. Ако добрите идеи на камарата бяха взети предвид, то трябваше да фигурират вече в условията на ДФЗ и желаещите да участват по схемата застрахователи да представят презастраховател. Но при добро желание това би могло да се въведе за следващия прием.

От Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" регулярно дават предложения по темата със застраховките. Имат редица входирани писма в Министерството на земеделието и храните, последното, свързано с настоящия прием по схемата, е от около 20 дни, но все още нямат отговор.