Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), все още отказва да покаже резултатите от тестовете за COVID-19 в двете ферми за норки, съобщават пред Радио София от сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ).

Силвия Василева, МЗХГ: Имаме да работим в много посоки в животновъдството

В хода на пандемията през миналата година в редица ферми за норки по света избухнаха огнища на SARS-CoV-2, като първото беше в Нидерландия. Над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа. А преди два месеца от министерството на земеделието в Полша обявиха, че коронавирусът, открит при норки в полска ферма, може да се пренася от животно на човек и обратно. 

Такова е и общото становище на Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ), откъдето се предупредиха, че има значителен риск за разпространяване на Covid-19 от норки към хора. В контекста на тези събития у нас на 12 август 2020 г. също стартира  Програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки.

“Основната мярка в тази програма е да се тестват ежеседмично поне по няколко трупчета на норки. Ние обаче така и не получихме копия от тестове, за да се убедим във верността на обявените резултати. Било търговска тайна, твърди пред Радио София Стефан Димитров от Управителния съвет на КАЖИ.

От БАБХ пък опровергават това твърдение пред Радио София и заявяват, че Агенцията е “предоставила в законоустановения срок писмена информация по запитването на сдружение КАЖИ, постъпило по реда на ЗДОИ, касаещо извършени изследвания на норки за SARS-Cov-2 в периода 21.10 - 14.12.2020 г.” 

Резултатите от проведените изпитвания на проби от норки в периода били отрицателни за Covid-19, а при проверките във фермите не са констатирани нарушения, уверяват от БАБХ.

Същото обяви през декември миналата година земеделският министър в отговор на депутатски въпрос.Системно са осъществявани клинични изследвания в двете американски ферми у нас –  в село Маджерито, Стара Загора и село Чарган, Ямбол. Проследявани са здравния статус на норките и нивото на смърност. Направни са PCR тестове на животните, които са отрицателни“, увери тогава Десислава Танева.