Covid-19 в оригиналния си вид не атакува селскостопански животни ... поне засега! Това е успокояващо и в същото време тревожно послание от Брюксел. Деликатният въпрос беше обсъден именно в белгиската столица, където положението на фермите за норки, ликвидирани от новия коронавирус, кара дискусиите да засегнат възможността други животни да бъдат засегнати, информира Agrointel.ro.

Новата ОСП: Мястото на биоразнообразието до 2030 г.

Евродепутатът Даниел Буда разкри какво е обсъждано в Брюксел във връзка с пандемията от Covid-19 и щетите върху животновъдните ферми.

„В Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент, на която съм заместник-председател, се проведе дебат относно сектора на отглеждането на норки. Този сектор е практически унищожен, защото е избито почти цялата популация в ЕС, съответно 21 милиона норки!“, отчита депутатът.

Според експертите това е било необходимо, тъй като вирусът се е предавал от човек на норка и обратно.

„Повдигнах въпроса за съвместимостта на този вирус с други животни – кучета, котки и селскостопански животни. Въпреки че очевидно този въпрос изглежда тривиално, все още не можем да си позволим да се отнасяме към него с безразличие. До вчера този вирус изглеждаше като шега, но виждаме, че днес ни коства нормалното ежедневие“, казва още Буда.

Той призова румънците да не забравят, че все още се борят с африканската чума по свинете и птичия грип, които причиняват щети на животновъдния сектор и засягат капацитета за снабдяване на населението с месо.

Не е новина, че вирусът Sars-VOC-2 е завладял както ЕС, така и цялото човечество. Забавените реакции в началото на пандемията ни костваха хиляди смъртни случаи! Ефектите върху икономическия сектор са опустошителни, като стотици хиляди компании фалират, което води до загуба на работни места за милиони хора.

Със сигурност ще станем свидетели на поведенчески промени както на индивидуално, така и на социално ниво, казва още Даниел Буда.

Като добавим към здравната криза и хранителна такава, породена от риска да бъдат унищожени милиони селскостопански животни, въпросът приема доста сериозен тон, споделя евродепутатът. Той напомни за съдбата на динозаврите.

„За тези, които не знаят, изчезването им е причинено от липса на храна“, отбеляза Буда.

Добрината новина е, че след проведени тестове за съвместимост европейските институции са установили, че селскостопански животни като кравите, овцете, свинете и птиците не са съвместими с вируса. Точно обратно стоят нещата при кучетата и котките.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Добри новини за цените на млякото през 2021 г.

Животновъди, очаквайте de minimis

Важни стъпки в грижата за млечните крави след отелване