Всички проби за COVID-19 на норки от фермите у нас са отрицателни, пише в официален отговор на земеделския министър Десислава Танева относно депутатски въпрос за резултата от оценката на риска, контрола и надзора на норките, отглеждани за ценни кожи в България.

Позиция: Млечното говедовъдство е в колапс

Темата се актуализира от информацията за редица заразени с новия коронавирус ферми за норки в Европа и САЩ и доказаните случаи на обмен на вируса между хора и животни в Дания и Нидерландия.

По този повод министър Танева припомня, че у нас от 12 август Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпълнява Програма за контрол и надзор по отношение на заболяването в обекти за отглеждане на норки в Република България. Системно са осъществявани клинични изследвания в двете американски ферми у нас –  в село Маджерито, Стара Загора и село Чарган, Ямбол. Проследявани са здравния статус на норките и нивото на смърност. Направни са PCR тестове на животните, които са отрицателни

Обектът в Ямбол технологично е прекратил дейност, отговарят от агроминистерството.

Въпреки отрицателните за коронавирус изследвания, от ведомството уверяват, че контрола и тестовете са продължили и след срока упоменат в програмата за контрол (15 октомври). Към момента нямало и констатирана завишена смъртност при норките у нас.

„По отношение на установените положителни за COVID-19 норки в някои европейски страни, информацията от извършените проучвания показва, че се касае за пренос на вируса от персонала към норките. В този смисъл при обслужването на норките следва да се приложи като превантивна мярка недопускане до животните на лица, засегнати и разпространяващи вируса на COVID-19”, пише още в отговора на Танева.

Стана ясно, че на проведената видеоконферентна среща на министрите на земеделието на ЕС през ноември, в точка „Разни“ от дневния ред, са били предоставени данни от делегатите на Дания, касаещи отглеждането на норки за ценни кожи. „Всички министри се съгласиха, че това е проблем, касаещ общественото здраве на Съюза, а не само въпрос, свързан с хуманното отношение към животните. Председаделството обърна внимание върху необходимостта да се продължи обмена на информация и да се организира бъдеща дискусия за това как ще се отглеждат норките в ЕС, с цел вземане на общо европейско решение“, съобщават от земеделското министерство.

На фона на това природозащитници организират протест в сряда (9 декември ) с искане за незабавното затваряне на фермите за норки заради риска за човешкото здраве.

Организаторите настояват за пълна прозрачност по отношение на контрола, мерките, резултатите и ефективността от всички действия на държавните органи, извършвани във фермите за норки във връзка с предотвратяване риска за човешкото здраве от COVID-19 от тези ферми и искат държавата да забрани създаването на нови ферми за норки на територията на страната.