Даването на субсидии на декар площ, без да е обвързано с крайния продукт – фактуриране на реализирана печалба, ще има своите последствия. Това е проблем, на който България трябва да търси решение, заяви президентът Румен Радев в Пловдив.
Изкупуване на зърно от държавата: Пари има, сделки няма
Той посети Аграрния университет, където разговаря със студенти и академичната общност относно предизвикателствата пред младите и пред сектора като цяло.
„Субсидиите трябва да работят за хора, които произвеждат плодове, зеленчуци, занимават се с пчеларство, животновъдство и т.н. Едно е да поддържаш хиляди декари земя със зърнени култури с мощни, съвременни трактори и комбайни с 5 до 10 работници, а колко работници ти трябват за 50 дка зеленчуци например“, попита реторично държавният глава.
Според него България не е успяла да защити своите национални позиции в глава „Земеделие“ при преговорите си за присъединяване към ЕС.
„Още в първия програмен период на ОСП начинът на формиране на субсидиите не помогна да постигнем основната цел, с която те са създадени – задържане на хората в селата. При нас стана точно обратното. Субсидиите са полезни, но начинът на тяхното структуриране беше така направен, че стимулира големи и едрите производители, а дребните изоставиха селата и заминаха към градовете“, посочи Радев.
Той е на мнение, че е нужна реформа в селското стопанство, така че то да се превърне в устойчив, модерно ориентиран дял от българската икономика със стратегическо значение за националната сигурност. Това е особено важно сега на фона на войната в Украйна, която ще доведе до вторични вълни на дестабилизация и голяма продоволствена криза.
„Не се знае как тази година Украйна ще прибере своята зърнена реколта и дали ще може да я изнесе. За света това означава огромен проблем. Ние закъсняваме с дискусията и търсенето на начините за неговото разрешаване“, категоричен бе президентът.
При своето посещение в Пловдив Румен Радев ще посети и учебно-опитната и експериментална винарска изба на Аграрния университет в село Брестник, където ще се запознае с историята на избата и технологията на производство.
29 КОМЕНТАРА
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
03.05.2022
04.05.2022
04.05.2022
04.05.2022
05.05.2022
06.05.2022
07.05.2022