Сред приоритетите на Министерството на земеделието (МЗм) са подобряване на състоянието на поземлените отношения и хидромелиорациите, взаимоспомагателен фонд при природни бедствия и пазарна цикличност. Това заяви в Първомай по случай откриването на майските културни празници на града заместник-министърът на земеделието Момчил Неков.

Изкупуване на зърно от държавата: Пари има, сделки няма

По думите му приоритет са и засилване пазарните позиции на земеделските производители и преработватели във веригата на предлагане на храни, високото ниво на защита на човешкото здраве и интересите на потребителите по отношение на храните.

„Във фокуса на вниманието ни са и ключови въпроси като постигане на устойчивост на малките и средни стопанства и на уязвими, но традиционни и перспективни сектори – животновъдство, производство на плодове и зеленчуци, биологично земеделие“, каза още Неков. 

Той добави, че една най-важните и трайни цели, които си постави ръководството на МЗм, е подпомагането на българското земеделско производство, така че да стане конкурентоспособно и отговарящо на европейските стандарти.

„Стремим се да създаваме възможно най-добри условия за достъп на българските храни на пазара, включително и директно от фермата или малкия производител, така че да можем да върнем българския вкус на нашата трапеза“, заяви заместник-министърът.