Даването на субсидии на декар площ, без да е обвързано с крайния продукт – фактуриране на реализирана печалба, ще има своите последствия. Това е проблем, на който България трябва да търси решение, заяви президентът Румен Радев в Пловдив.

Изкупуване на зърно от държавата: Пари има, сделки няма

Той посети Аграрния университет, където разговаря със студенти и академичната общност относно предизвикателствата пред младите и пред сектора като цяло.

„Субсидиите трябва да работят за хора, които произвеждат плодове, зеленчуци, занимават се с пчеларство, животновъдство и т.н. Едно е да поддържаш хиляди декари земя със зърнени култури с мощни, съвременни трактори и комбайни с 5 до 10 работници, а колко работници ти трябват за 50 дка зеленчуци например“, попита реторично държавният глава. 

Според него България не е успяла да защити своите национални позиции в глава „Земеделие“ при преговорите си за присъединяване към ЕС. 

„Още в първия програмен период на ОСП начинът на формиране на субсидиите не помогна да постигнем основната цел, с която те са създадени – задържане на хората в селата. При нас стана точно обратното. Субсидиите са полезни, но начинът на тяхното структуриране беше така направен, че стимулира големи и едрите производители, а дребните изоставиха селата и заминаха към градовете“, посочи Радев.

Той е на мнение, че е нужна реформа в селското стопанство, така че то да се превърне в устойчив, модерно ориентиран дял от българската икономика със стратегическо значение за националната сигурност. Това е особено важно сега на фона на войната в Украйна, която ще доведе до вторични вълни на дестабилизация и голяма продоволствена криза.

„Не се знае как тази година Украйна ще прибере своята зърнена реколта и дали ще може да я изнесе. За света това означава огромен проблем. Ние закъсняваме с дискусията и търсенето на начините за неговото разрешаване“, категоричен бе президентът.

При своето посещение в Пловдив Румен Радев ще посети и учебно-опитната и експериментална винарска изба на Аграрния университет в село Брестник, където ще се запознае с историята на избата и технологията на производство.