Парите са преведени по специална сметка. Следващата седмица очакваме Агенцията по вписване да впише увеличението на капитала на държавно дружество „Врана“ ЕОД, за да започне изкупуването на зърното от държавния резерв, обясни земеделският министър Иван Иванов за bTV. 

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Това реално още не се случва, защото се спазват всички закони и процедури. Зърно се изнася и в момента, никой не го е забранил. 

Създадена е работна група, в която влизат представители както на министерството, така и на НАП, ДАНС, МВР и всички институции, за да има прозрачност. Разработени са проекти на тръжна документация. 

Отпуснатите от Министерството на финансите средства са 1,1 млрд. лв. С тях държавата ще купува 750 000 тона хлебна пшеница и 325 000 тона маслодаен слънчоглед, който ще се преработи за олио чрез отделна интервенция. По последна информация все пак ще се купува и фуражно зърно по настояване на птицевъдния и свиневъдния бранш. 

Пшеницата ще се търгува на 570 лв./тон, а слънчоглед – на 1400 лв./тон. Още не се знае на каква цена животновъдите ще купуват от държавата. Разбира се, няма как тя да е по-ниска от тази, на която държавата ще изкупува от зърнопроизводителите, ако въобще има такива.