В свой анализ експертите от Comstock Report казаха: „През уикенда бившият президент Тръмп заяви необходимостта от много по-твърда търговска политика с Китай“. Забележката е по повод администрацията на Байдън, като заплаха от „нова търговска война“ с наказателни мита върху китайския внос, които почти сигурно ще предизвикат ответни действия.

Още по темата: Индия разчита на климата

Фермерите похвалиха Тръмп за неговите продължителни преговори за създаване на търговско споразумение с Китай, което значително увеличи износа им за тази страна. „Точно това, от което се нуждаем“, коментират местните стопани.

„В продължение на 20 години ходих на регионални и национални срещи за зърно, които често включваха пазарни прогнози. Винаги темата е била, ако можем просто да накараме Китай да купува зърно, тяхната нужда от големи количества ще промени значително нашите ценови нива“, споделя Алън Бруглер пред AgMobile.

agriniser_new

„И накрая, сделката за зърно, с посредничеството на представителите на Тръмп, даде плод и преживяхме най-добрите дни за фермерските пазари. Сега различната политика може да доведе до пълна промяна на основите в китайската търговия“, категоричен е той.

Китай все още се нуждае от зърно, но доказателствата сочат, че те не се страхуват да сменят курса, за да си позволят покупки от други нации. Сега предпочитат соя от Бразилия и Аржентина, както и други стоки от Австралия и Мексико. 

В последните дни дойде новината, че Китай е променил политиката си, разрешавайки вноса на аржентинска пшеница. Това моментално удари пазара в САЩ и още на 29 януари различните класове пшеница понижиха своята стойност, завърши експертът.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, посетете Агринайзър Нюз още сега!