Рокадите в служебният кабинет приковаха очите на всички в държавата във вторник. 

Само седмица след клетвата на служебните министри, Димитър Главчев поиска смяната на двама от тях - министърът на външните работи Стефан Димитров  и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. 

След поисканата смяна обаче се чака решението на президента Румен Радев по казуса. Според шестата поправка на Конституцията именно с негов указ те могат да напуснат постовете си.

Държавният глава обаче може и да откаже да се съобрази с искането за смяната на Димитров и Вътев.

Междувременно за министър на земеделието Главчев предлага изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Георги Тахов. 
Тази смяна в момент, в който стопаните очакват да се разреши казуса с парите за Украинската помощ,  промените в Стратегическия план и така и нестартиращата Кампания по директните плащания. 

За ръководния пост в ДФЗ, разбира се, започнаха да се спрягат познати на сектора имена - Васил Грудев,  Лозана Василева, Ива Иванова... 
Нищо официално към момента.

Междувременно бяха сменени и двама заместник-министри - Александър Йоцев и Георги Тошев. Правителството назначи като заместник в аграрното министерство Иван Капитанов - дългогодишен обитател на МЗХ и ДФЗ. 

Очаква се решението на президента. Агри.БГ следи развитието на ситуацията.