Само седем дни след като положи клетва като служебен министър на земеделието и храните, Кирил Вътев е подал оставка, научи Агри.БГ. 

Информацията бе потвърдена от правителствената информационна служба. 

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните

и длъжността да заеме досегашният изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"  Георги Тахов.

"В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора", се казва в съобщението. 

До март 2024 г. Кирил Вътев бе част от министерския съвет, оглавяван от акад. Николай Денков и отговаряше за земеделието и храните. На 5 април стана ясно, че Вътев е кандидатът за аграрен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев и положи клетва на 9 април. 

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност "Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка". Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ "Д. А. Ценов" - Свищов, "Право" от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", както и "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред" от Академията на МВР.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.

Владее немски и английски език.