Плодовете и зеленчуците българско производство са осезаемо по-скъпи спрямо предишни години, което не е нормално за разгара на летния сезон. Очаква се през август, септември и октомври да усетим поевтиняване на местните продукти. Това обясни бившият председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Едуард Стойчев пред Bloomberg TV Bulgaria.
 
Цените на вносните стоки са стабилни, в световен мащаб виждаме исторически ниски цени, допълни експертът. Специално в Черноморския регион на цените повлияха и отношенията между Русия и Турция. Междувременно нашите производители си намериха пазар, по-добър от българския, и затова цените се повишиха, коментира Стойчев. 
 
Настоящият председател на ДКСБТ, Владимир Иванов, каза, че цените на основните хранителни продукти като цяло в последните години са без изменение, с малки вариации. Българските домати обаче тази година са поскъпнали заради по-лошата реколта. В същото време цените на ябълки, пипер и моркови са по-ниски от 2015 г.
 
Близо половината домати и краставици на пазара са български, вносни са 47% от прасковите и 40% от пъпешите. Това обаче са проблеми на българското производство, не можем да издържим, без да внасяме, отчете Иванов.