20 млн. евро общо ще бъдат прехвърлени към бюджета за хуманно отношение към животните, предвижда изменение с Стратегическия план. 

Четете още: Производството на биофуражи също ще се подпомага

 

Средствата ще бъдат изтеглени от две мерки – за консултантски услуги и за професионално обучение, стана ясно по време на последното заседание на Комисията по земеделие в Парламента. 

Измененията в интервенциите, свързани със засилване на сътрудничеството между науката и земеделието бяха представени на депутатите от Елена Иванова, директор на Дирекция „Развитие на селските райони“. 

В интервенциите свързани с консултантски услуги, професионално обучение и придобиване на знания и подкрепа на оперативни групи и в рамките на европейското партньорство за иновации са премахнати текстовете, свързани с възможността за участие на представителни браншови организации на национално, регионално и областно ниво. 

„Към момента липсва законодателство в тази област, мярката свързана с разработване на законодателство е включена в управленската програма на правителството и след нейното разработване е възможно този тип организация да бъдат включени като допустими бенефициенти“, коментира Иванова.

Четете още: Обвързана подкрепа: Какви промени се гласят за животновъдите?

 

В интервенцията, свързана с професионално обучение и придобиване на знания няма да бъдат допустими за подпомагане центрове за професионална образование и обучение, стана ясно от думите и. В Комитета по наблюдение все пак е постъпило предложение да се направи изключение за Центровете за професионално обучение, които са структурирани към Национална служба за съвети в земеделието, Българска агенция по безопасност на храните, Селскостопанска академия и други публични организации. Предстои това предложение ще бъде представено допълнително в писмена съгласувателна процедура. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg