Брат и сестра заедно с председатели на две кооперации от Стражица са обвинени, че са обсебили земя на Държавния поземлен фонд и са участвали в измама за 25 хил. евро за пчелини, съобщава великотърновският всекидневник „Борба“.

Тарикат отнесе присъда за точене на субсидии

Преди време младата фермерка Ренета Ангелова кандидатства за подпомагане, като представя фалшив договор за ползване на земеделска земя. По документи тя има пчелин в района на Стражица върху 672 км. м, като ползва под наем парцел на кооперация „Зора-93“. 

По-късно при проверка на инспектори на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Икономическа полиция става ясно, че всъщност земята е държавна и не е отдавана под наем. Докато сторят това обаче, Ангелова успява да заблуди ДФЗ, който й отпуска 25 хил. евро на два транша. 

Нещо повече, за да има по-голям шанс за втория транш, младата жена назначава на работа своя брат – Ангел, който по онова време е все още 17-годишен ученик. Като непълнолетен той няма право на труд и то без разрешение от Инспекцията по труда. През цялото време сестра му прави съответните вноски за отработени 8-часови дни.

Друго разминаване с истината е, че пчелинът е регистриран като биологичен, въпреки че в 3-километровата зона от него работят няколко предприятия с отделянето на вредни емисии, което е в разрез с изискванията за биологично производство.

Поблазнен от бързата и лесна печалба, след като навършва 18 години, Ангел се опитва да повтори схемата. Той също кандидатства по мярката за млад фермер с пчелин върху държавна земя. За целта представя договор за ползване на земя, отдадена му под наем от друга кооперация – „Александър Стамболийски“. Оказва се обаче, че парцелът е държавен, за който младежът няма сключен договор, точно като сестра си.

Този път държавните служители реагират навреме и засичат неверните данни и договори. Иначе още 25 хил. евро щяха да потънат в историята. Сега ДФЗ започва да си търси парите от Ренета Ангелова. Освен това констатациите на Фонда и Икономическа полицията не са достатъчни, затова прокуратурата също трябва да се произнесе дали има престъпление.