Само 9 души, осъдени за корупция, в момента излежават присъдата си в затворите на страната. Един от най-сериозните случаи е свързан с трима служители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), пише вестник „Сега“.
 
Според справката, поискана от вестника по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), двама представители на държавната институция са осъдени на 3 години и 8 месеца и 3 години и 4 месеца. Те са искали и получили подкупи от земеделски производители. Тяхна колежка е с условна присъда, тъй като съдът е решил, че има най-малко участие в престъпната схема.
 
Тримата осъдени са дебнели стопани, които горят стърнища, въпреки че е забранено. После ги заплашвали със спиране на субсидиите и искали огромни суми, за дса не се стартира процедурата. Всеки от тях е прибрал по над 23 000 лв., сочи информация, получена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието.
 
Сред останалите, изпратени зад решетките заради корупция, са главно шофьори. Те са се опитвали да подкупят органите на реда, за да не бъдат глобени заради нарушения. Предлагани суми са дребни – между 50 и 100 лв.
 
Годишният доклад на антикорупционната комисия показва, че миналата година тя е проверила 701 сигнала. Едва за шест от тях обаче е сезирала прокуратурата. От приключилите шест корупционни дела има три осъдителни и три оправдателни присъди. Такива лица в затвора обаче все още няма, сочи още журналистическата справка.