Кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев с излъчените преговарящи на 7 февруари вечерта в Министерския съвет. 

Още по темата: Протестите на земеделските производители продължават

Премиерът беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Преговорите ще продължат на 9 февруари следобед.

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи. Целта е да се ускори процесът и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. 

В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, свързани с производството. 

На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. От Българска аграрна камара (БАК) обаче отрекоха да са се съгласявали. Тяхното настояване е за 178 млн. лв. за чувствителните сектори.

Министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на ресорното министерство и на Държавен фонд “Земеделие”, като няма да засегнат средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.