Предстои разговор за разпределението на средствата в земеделието, а през тази година има 500 милиона повече за отрасъла в сравнение с миналата.

Четете още: Кирил Вътев: Компенсациите на фермерите трябва да бъдат според мащаба на загубите


Това съобщи в Пловдив премиерът Николай Денков по повод предстоящата среща в понеделник  с участието на  ръководството на Министерство на земеделието и храните и  браншови организации от сектора. Те изразиха готовност за протест, ако исканията за вземане на спешни мерки за бранша не бъдат изпълни.

"Средства има. Това, което предстои е да видим дали има проблеми с разпределението на тези средства, дали е необходимо да се намесим в това, което до момента е планирало Министерството на земеделието и дали имат основание част от тези искания, защото понякога се оказва, че е въпрос на неразбиране - очакват се средства от една посока, а се оказва, че те са заложени на друго място. Така, че разговорът ще бъде напълно прагматичен, бих казал. Това, което е налично, да се използва по най-ефективния начин", уточни министър-председателят. 

Министърът на земеделието Кирил Вътев, който е в Берлин за участие в срещата на земеделските министри в рамките на изложението „Зелена седмица“ съобщи, че на предстоящите разговори ведомството ще представи анализ за това кой колко е загубил заради войната в Украйна и на кого трябва да се изплатят помощи.

На срещата в понеделник ще присъстват министър-председателят  Николай Денков,  вицепремиерът Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев и министърът на земеделието Кирил Вътев.