България винаги е гласувала „въздържала се“, когато става дума за геномни технологии и вкарването им в аграрния ни сектор. Това каза премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпрос, който му беше зададен при живата връзка с граждани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Четете още: Експерт: Новите геномни техники са възможност, а не опасност за земеделието

 

Той обаче поясни, че не става дума за класическите генно модифицирани организми – ГМО. Денков посочи, че държави, които са много силни в аграрния сектор като Франция, Испания, Италия и други, подкрепят новите геномни техники, защото смятат, че са и полезни, и безопасни за развитието на селското стопанство.

„Първо трябва да разкажем малко повече за какво става дума и тогава да се взема решение, тъй като очевидно има силен обществен и политически дебат, без да има разбиране за какво става дума“, сподели министър-председателят.

Той уточни, че не се променят правилата за ГМО и те остават същите. Създадените организми не са разрешени, а там където са позволени - трябва да бъдат ясно оказани. 

Новите технологии позволяват да се получат растения, които обичайно се селектират, но за това е необходимо много дълго време. „Говорим за организми, които може да се получат с нормалните методи на селекция в продължение на много години, докато с генни методи се получават в рамките на 2-3 години“, твърди акад. Денков. Това са новите генни технологии и за тях предстои обсъждането. 

„България докато не успее да убеди хората, които участват в този дебат, ще гласува като „въздържала се“, защото трябва да изразяваме мнението на нашите граждани“, категоричен е премиерът.