Фермерите излязоха на безсрочен протест поради ред причини, но основно заради неглижиране на проблемите на земеделската общност. Какви по-конкретно са техните искания, обобщи Симеон Караколев от Българска аграрна камара на протеста край Шереметя. 

Още по темата: В атмосферата на фермерския протест (снимки и клипове от страната)

Украинската помощ

Изплащане на Украинската помощ за всички сектори с изключение на зърнопроизводството в размер на 180 млн. лв., както беше миналата и по-миналата година. За зърнопроизводството по 20 лв./дка за петте култури – царевица, ечемик, пшеница, слънчоглед и рапица. 

Закон за собствеността и ползването на земеделските земи

Задължително в 7-дневен срок да бъде изкаран законът, в който да се дава предимство на местния производител, без значение от кой сектор е, при наемането на земи от ДПФ. Едновременно разпределение на ОПФ и ДПФ с предимство за местните животновъди. Облекчаване на процедурата по сключването на доброволни споразумения и комасация. Минимум 6-годишен срок, заложен в Закона за арендата за всички договори, като процедурата по сключването на договорите да бъде облекчена. 

Закон за политики в арго-хранителната верига за всички производители на първична продукция

В 30-дневен срок законно да бъдат задължени изкупвачите да плащат суровина. Без значение каква е тя. За миналата година с минимум 15 млн. лв. животновъдите са “кредитирали” преработвателите. Не стига, че за тях има липса на ликвидност, ами на гърба на животновъда преработвателят да бави плащания с месеци, случва се и с година. Това нещо е недопустимо. 

Закон за браншови организации, Закон за аграрните камари, Закон за кооперативите

Всички тези неща искаме в пакет, срочно и най-вече с ангажимент от правителството и от управляващата сглобка. 

Позицията на България относно Зелената сделка

Вече има решение на Европейската комисия за оттегляне на предложението за регламент за използването на пестициди. Не може ДЗЕС 6, 7 и 8 да бъдат приложени в България по този начин и толкова бързо. И най-вече земеделската общност да търпи санкции за това. 

Либерализация на търговията на трети страни в ЕС

Ние всички сме съпричастни със случващото се в Украйна, но не може това да ликвидира нашия бизнес. Не може да влизат стоки от Украйна, Меркосур, Македония. Всички производители в ЕС сме длъжни да спазваме ред изисквания и регулации. Нашите колеги от тези държави ги нямат. Журналист пита защо украинското зърно е по-евтино от българско. В Европейска съюз има един списък със забранени за използване пестициди, хербициди и други химически препарати. Това нещо в Украйна и в другите държави не е забранено. 

Има стотици пратки, внесени със зърно, но лабораторните анализи са не повече от 50. Това не е в интерес на българските производители. Започваме да забелязваме подобна инициатива от страна на правителството, но тя не е достатъчна. То трябва да защитава българските интереси. Българският производител е на първо място.