Предвижда се нов размер на компенсаторните плащания по мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР. Те ще се предоставят по заявления за подпомагане, подадени през 2022 г.

Вижте как са разпределени парите по Първи и Втори стълб през следващите 5 години

Промяната е заложена в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2015 г. за прилагане на мярка 12, която е на обществено обсъждане до 21 март.

От Министерството на земеделието припомнят, че през 2021 г. са публикувани и обнародвани 149 заповеди за обявяване на защитени зони по Директива 92/43/ЕИО. С тях се въвеждат редица забрани при извършването на селскостопанска дейност, като е разширен обхватът на областите, където се прилагат. 

Изцяло нова забрана е въведена с новите заповеди на министъра на околната среда и водите, а именно забрана за употреба на изкуствени торове и химически средства за растителна защита. Така общо забраните, за спазването на които стопаните могат да получат подкрепа, се увеличават. 

Новата забрана за употреба на изкуствени торове и химически пестициди се прилага в постоянните пасища, обработваемите земи и трайните насаждения. 

По отношение на всички плащания по подадени заявления за подпомагане през 2022 г. ще се прилага новосъздаденото приложение № 1б към чл. 7, ал. 4. В него са добавени компенсаторните плащания за забрани в защитени зони, обявени през 2021 г. Вижте приложението ТУК.

При изчисляване на плащанията се приспада сумата, необходима за изключване на двойно финансиране на практиките, посочени в чл. 43 от Регламент (ЕС) № 1307/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. Тази разпоредба е взета предвид при изчисляване на компенсаторните плащания, уточняват от ресорното министерство.