Играта с нервите на земеделците, чийто труд зависи до голяма степен от поливането на културите, продължава. Преди дни екоминистърът алармира, че сме на прага на страховита водна криза, която ще засегнат Бургаско и Варненско. Часове по-късно се оказа, че май няма да има такова нещо, а днес дори беше потвърдено, че трябва да ни изпълва само и единствено спокойствие. 

Фермери към екоминистъра: Не политизирайте проблема с водата

На 1 декември Емил Димитров посети бургаската областна управа и заедно с кметовете на Бургас и Варна Димитър Николов и Иван Портних, управителят на „ВиК“-Бургас инж. Ганчо Тенев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заключиха, че :“Няма да има водна криза за Южното Черноморие, ако до февруари изградим необходимите съоръжения и резервираме водни количества в язовир „Камчия“. Това заяви министърът, цитиран от медиите и пресцентъра на повереното му ведомство. 
„Трябва да приведем в изпълнение и максимално бързо да направим връзките между язовирите „Порой“ и „Ахелой“, да резервираме съответните количества и догодина никой да не разбере в Бургаския регион, че сме имали проблеми с 3 години безводие и климатични промени“, каза министър Димитров. 

Бяхме много притеснени и това ще бъде огромно облекчение, защото много производители се тревожеха дали въобе ще могат да засадят културите си, ако има водна криза. Това каза за Агри.БГ председателят на Българска Асоциация на Mалинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков по повод на “отмяната” на поредния ужас за земеделците. 

Петков посочи, че има идеи сред колегите му да бъде поканен министър Димитров на стената на язовир “Ястребино”, за да се види какви са възможностите за тази и следващата година. 
“Въпреки закъснението през пролетта, което донесе много загуби, се надяваме, че през април ще има пускане на вода, защото загубите ще ни тежат още години наред. Има хора загубили над 50-60 тона ягоди от късното пускане на водоподаването. Това е в рамките на 100 000 -200 000 лева”, обясни Петков. 

В крайна сметка по отношение на водоснабдяването в страната министър Димитров посочи, че тази година е осигурена вода на всички отрасли с някои ограничения, догодина целта е да се осигури 100% водата за земеделските производители и да няма водна криза за тях. 

„Намерили сме механизъм, с който всички земеделци около Шумен, Тунджа и пловдивското поле да получат вода на100%, докато тази година успяхме на 70-75%. Разработен е вариант вода от района на Рилския манастир и София да отиде в Родопите до Средна гора, и от там в Белозем, с цел акумулиране на обеми за напояване на земеделците“, съобщи Димитров.

Всичко това изглежда като една “изтървана” новина от страна на екоминистъра, но след това някак той смени остротата и “големият ужас” се смали на “няма проблеми, имаме решение”. 

Темата се превърна в нелеп диалог между аграрното и екоминистерството и политизиране на проблем, за който земеделците се опитват да им бъде обърнато внимание от години. Ако не идваха избори, сигурно полемиката щеше да е друга. Но от всичко това отново стресът отива при фермерите. Дано този път решенията проработят.