От Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) изнесоха в социалните мрежи предварителна информация какви ще са ставките за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Вече стана ясно, че подпомагането ще се изплати на два транша. В индикативния график за директните плащания на ДФЗ до края на годината първият транш е заложен в периода между 1 и 10 ноември. Вторият транш се очаква през януари 2022 г., твърдят от Асоциацията. 

Към момента се говори за индикативна ставка от около 41 лв. на глава животно:

•    около 25 лв. на глава животно – първи транш (ноември);
•    около 16 лв. на глава животно – втори транш (януари).

Правим уговорката, че все още не е официално публикувана заповедта на служебния земеделски министър, с която да бъде определен размерът на плащането.

За сравнение миналата година козевъди и овцевъди получиха над 24 млн. лв. по ПНДЖ 3 за Кампания 2020 г. Тогава парите бяха преведени на 4 ноември, като ставката за плащане за едно допустимо за подпомагане животно бе в размер на 37,93 лв.

Няма как тазгодишното разпокъсване на плащането да радва стопаните. Остава надеждата през ноември да се състои приемът на дългоочакваната Ковид мярка, каквато е предварителната, но отново не официално потвърдена информация.