Замърсяването на речните води от земеделски дейности ще бъде част от анализите, които предстоят да направят от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по повод актуализацията на плановете за управление на речните басейни. Това стана ясно от думите на Мария Райкова, началник на отдел в ековедомството, пред журналисти във Варна, съобщи БТА.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

До 2023 г. България трябва да актуализира своите планове. Готовите документи ще бъдат с хоризонт до 2027 година. Проектът за разработването им е на стойност 24 милиона лева.

„С актуализацията на документите ще бъдат определени рисковете за всяко "водно тяло" на територията на четирите басейнови дирекции в страната, ще бъде направен включително анализ на водите в реките, като се определи и рискът от замърсяването им с нитрати от селското стопанство или от попадане на непречистени води в коритата”, обяснява Райкова.

На базата на определените рискове за водните обекти, ще бъдат набелязани и мерките за тяхното предотвратяване и отстраняване. Не един и два бяхa случаите през последните години на установени наднормени нива на нитрати, нитрити и други в речни води. Такъв бе случаят и със загиналите след водопой 28 крави в Димитровградско през 2020 г.

По думите на Явор Георгиев, директор на Басейновата дирекция във Варна, водите около морската столица също не са съвсем чисти. „Направените до момента оценки показват, че водните тела в Черноморския район имат различни проблеми”, констатира той. Според него, обаче, като цяло те са в умерено и добро състояние и няма критични зони.