Всичките ми крави бяха бременни, само Пепа не можа да се заплоди, беше болна милата и не искаше да пие вода, затова оцеля, казва през сълзи 22-годишният Стоян Господинов - стопанин на стадото крави, които умряха 10 минути след водопой край Димитровград.

Какво уби кравите на река Марица?

Много се изписа и видя около случилото се с 28-те умрели крави, пили от водата в близост до промишлен канал на река Марица. Медиите отразиха всички процедури, изказвания на министри, шефове на институции и т.н. Финално се разбра, че водата при изливащия се канал от фабриката за торове съдържа 360 пъти над нормата нитрати, нитрити и амониев азот. Продължават пробите при отделните станции, за да е възможно да се възстанови водоподаването.

Но там някъде, на заден план остана историята на животновъдите, чиито крави със смъртта си дадоха сигнал до институциите, че „нещо“ трови водите на Марица. Господин и Стоян – баща и син, останаха сами в опустялата си ферма и се чудят какво да правят оттук насетне.

Стоян Господинов:Още от малък имам мерак да гледам животни покрай дядо ми и баща ми. Цял живот се занимаваме с животновъдство, но от десет години аз си имам мои животни, които отглеждам. Започнахме с прасета, но избрах да отглеждам млекодайни крави.

Всичките бяха бременни. Очаквахме всеки момент да се телят. Само Пепа, която оцеля, беше болна, получи китоза при раждане и не искаше да пие вода. Това  й спаси живота.

Исках да се развивам като млад фермер, да имам някаква реализация и бъдеще. Сега започвах, регистрирах ги, сложихме им ушни марки, исках да кандидатствам по схемите за подпомагане. Теглих кредити, за да си купя животните, сега няма с какво да ги връщам, съсипан съм."

Като трето поколение животновъд Стоян знаел какво да избере. Купувал най-добрите крави, последната била за 1600 лв. с 30 литра млеконадой. Споделя, че някои от животните му стигали до 45 литра. Фермерите предавали млякото с висок процент на масленост в мандра и чертаели планове за развитие до злощастния миг, в който изгубили стадото си.

Пред медиите изпълнителният директор на Българска агенция по безопастност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков обеща, че стопаните ще получат обезщетение за измрелите не по тяхна вина животни, а в официално прессъобщение от агенцията се казва: Съгласно законодателството, след установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение.“

Стоян Господинов: „Никой нищо не казва, каквото научим от медиите. На място обещаха, че ще има някакво обезщетение, но нищо повече не знаем. 

Чудим се какво да правим, не знаем какво следва, колко време ще отнеме, ние не можем да стоим така, загубихме всичко, това ни беше поминъкът. Дойдоха, натовариха животните и повече никой нищо не ни казва, никоя институция не се е свързала с нас. Чакаме.

Десетки крави са мъртви след водопой от река Марица

Господин Стоянов: "Аз лично веднага влязох във водата и съм взел проби. Дал съм от нея на РИОСВ и на полицията, остана и при нас. Искам да я изследвам отделно, но никой не ме упъти къде и как, за да си изкарам документ какво съдържа тази вода. Сега чуваме за различни данни, на места пише 800 пъти над нормата, на места 300, искаме да знаем истината.

Ние не сме имали и за миг съмнение, че кравите загинаха от натровената вода. Това там е частен канал на Неохим.

Ужасът за почернените стопани е толкова голям, че те дори не могат да изпитат гняв, да обвиняват и сочат с пръст, просто страдат за погубеното стадо, за любимите животни и изгубеното в миг бъдеще. Административно погледнато има образувано досъдебно производство. То може да се забави във времето, водоснабдяването също ще бъде възстановено, но големият въпрос е: 

Какво и кога ще получат като обезщетение истинските жертви на случилото се, които ще продължат да бедстват и след пускането на водата?

Стоян Господинов: "Снабдили сме се с фуражи, хранехме ги много добре – сутрин, обед, вечер – ерма, люцерна, силаж - всичко, каквото трябва. Сега останаха само балите. Много хора ни потърсиха за морална подкрепа, готови са да организират и подписка, благодарни сме им. 

Хората са добри, искат да помогнат, но не могат да свършат работата на институциите, ние искаме правда.

Агри.БГ ще потърси за отговор компетентните институции. Кравите си отидоха, но ще дойде ли справедливостта - от това зависи бъдещето на семейството животновъди.

"Ако ни платят кравите, аз няма да се откажа, ще си купя пак крави и ще продължа с животновъдството, това е моят избор в живота", заявява на финал младият фермер.