Проектът за промени в Наредба 13 за опазване на пчелните семейства, публикуван в началото на месец март, повдигна много въпроси. Едно от новите предложения, заложени в нормативния акт, ограничава часовете за третиране с продукти за растителна защита само нощем. Това на практика е невъзможно, категорични са зърнопроизводителите, които дори бяха в стачна готовност.

Производители призовават за умерено ограничаване на пръсканията

Мина време, страстите се успокоиха. В периода на обществено обсъждане браншът се мобилизира и официално входира своето становище за проектодокумента. 

Срокът за пръскане на културите да бъде съобразен с тяхната вегетация, предлагат от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

„Всяка една култура докато не цъфне, не е атрактивна за пчелите. Можем да я пръскаме през деня и когато вече цъфне, тогава всички пръскания да станат през нощта. Което е съвсем резонно и удовлетворява и двете страни“, обясняват зърнопроизводителите.

Предложението на НАЗ за поправка в Наредбата е съобразено с международния класификатор BBCH. По тази скала етапът на цъфтеж на дадено растение е от порядъка на 58, 59 до 60. По нея са регистрирани и продуктите за употреба в БАБХ – при разрешаването на всеки един препарат е посочено в кой момент той може и не може да се използва.

Позовавайки се на тази международна скала, предложението на НАЗ е пръсканията през деня да спрат във фаза след начало на цъфтеж на културите. Ако се налагат такива, те да бъдат единствено нощно време с разрешени продукти, които са безвредни за пчелите и са посочени в класификатора SPe8 на БАБХ.

Зърнопроизводителите дават за пример пшеницата, която е напълно неатрактивна за пчелите. Според тях не е нормално да се пръска през нощта и когато се прави запечатка на чиста, черна земя и няма никаква култура.

„И сега действащата Наредба 13 е много хубава, само трябва да се спазва. Дори с новите промени, които иска да направи Министерството на земеделието, трябва да се върви към по-добри взаимоотношения между пчелари и земеделци, така че хем да се опазват пчелите, хем да можем да пръскаме нормално“, заключават от НАЗ.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нужни са прецизни промени в Наредбата за опазване на пчелите

Ограничават времето за пръскания

Пчелар за пръскането: По-добре наземно, отколкото авиационно