Публикуването на проекта за изменение на Наредба 13 за опазване на пчелните семейства от отравяния предизвика ответни реакции в браншовите организации. 

Ограничават времето за пръскания

Новите мерки предвиждат ограничаване на времето за употребата на продукти за растителна защита с цел опазване на пчелните семейства, съобщиха от Земеделското министерство.

Продукти за растителна защита, идентифицирани като „Опасни за пчелите“, ще се прилагат само през тъмната част на денонощието с наземна техника, гласи промяната. 

Тази мярка силно притесни земеделците. Агри.БГ информира за стачна готовност на зърнопроизводителите, за която научихме от председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Костадин Костадинов.

Пчелар за пръскането: По-добре наземно, отколкото авиационно

За коментар по темата потърсихме мнението на Георги Милев, член на Управителния съвет на НАЗ.

 Георги Милев: "Да, ние живеем в симбиоза. Всички имаме интерес от здравето на пчелите и нашата асоциация прави всичко нужно. В диалог с пчеларите сме от 2016 г., когато заедно написахме тази Наредба. Аз лично съм участвал в работната група по съставянето ѝ. Тогава те се съгласиха с решенията. Изолирахме цялата авиация и сега авиационно пръскане от април до септември е немислимо. Съгласни сме, че трябва и двете страни да спазват някакви правила."

Но е невъзможно да се работи само нощно време на полето по мероприятия, свързани с пръскане, категоричен е Милев.

Извънредно: НАЗ в протестна готовност!

От бранша призовават за ясно разписани правила, които да включват контрол и на двете страни. Според зърнопроизводителите има недоказани сигнали за нанесени от агромероприятията поражения върху пчелини, но по презумция се обвиняват само земеделците.

 Георги Милев: "Както има недобросъвестни земеделци, така има и недобросъвестни пчелари. За да поддържат чисти районите си, за да няма много треви, самите пчелари третират с Раундъп полето, където се намира пчелинът им. Ние по принцип с Раундъп не пръскаме, той се употребява късно наесен и рано напролет, когато няма летящи пчели и нищо не е разцъфнало. Друга причина за измирането на пчелите е предозирането с антибиотик."

Разреден украински и китайски мед обезсърчава пчеларите

В момента при пчеларите тече проверка и отчитане на състоянието на пчелните семейства след зимния сезон. При отварянето на кошерите се изисква и ветеринарна инспекция, чието заключение се вписва в протокол.

Георги Милев: "Ние имаме предложение да се състави комисия при извършването на тези проверки, която да включва хора от общинските служби, ветеринарен лекар и представител на земеделците. Така ще се констатира безпристрастно състоянието на кошерите. Има стопани, които са си оставили кошерите през зимата, без да захранят пчелите, съответно те са избягали и напролет казват, че ги няма, защото някой ги е убил."

От бранша призовават за умереност в ограничаването на мероприятията по пръскането на земеделските площи. Тезата им е, че през пролетта пчелите не летят през цялото време и се прибират до 18:00 ч. Разумното решение според тях е вечерта пчеларите да си затворят кошерите и на другия ден да ги оторят в 10:00 ч.

"На нас ни е ясно, че през летните дни пчелите не може да стоят затворени, защото ще умрат от жега, но сега температурите не са толкова високи", споделят от бранша.

На борсата: Недоверие към поевтиняването на пшеницата

От НАЗ  имат вече и разписани конструктивни предложения за по-добра комуникация между стопаните и по-ясно определяне на отговорността за пчелното здраве.

Имаме конструктивно предложение за въвеждането на електронно известие, така че да уведомяваме пчеларите за всяко едно пръскане, съобщи представителят на НАЗ.

Георги Милев: "Имаме и предложение за въвеждане на правило, когато пчеларят Х твърди, че кошерите му са отровени, да не се отчитат само неговите твърдения, а да се вземат проби и от стопанствата в съседство, за да се установи, така ли е, има ли замърсяване или причината е друга. Имаме и още конкретни предложения, които ще бъдат представени скоро."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Одобрен e окончателният слой площи за подпомагане

Само дами в надпреварата за представител на бранша в Брюксел

Даниел Минев: Ще се правят инвестиции в нова и високоефективна техника