Проблемът с отравянията на пчелните семейства съществува, защото няма добър диалог между засегнатите страни. Нужна е по-голяма прецизност и обсъждане на промени в действащата Наредба 13. Това каза пред Агри.БГ Мартин Маринов, земеделски производител от община Балчик. 

Илия Цонев: Трябва да има поне субсидии за пчелите

Младият фермер обработва 5000 дка, овощна градина и отглежда 50 пчелни семейства. 

„Аз самият съм пчелар, затова съм наясно с натравянията в региона. В землището на нашето село Дропла има много посеви с проблемната култура рапица, която често става „ябълката” на раздора между земеделски производители и пчелари. Направили сме всички необходими третирания в културата, аз лично не съм имал трудности с колегите пчелари”, споделя стопанинът.

Маринов има посеви и в други землища на община Балчик, при третиранията на които търси съдействие от стопаните на пчелините.

„Имаме диалог. Когато пръскам, пчеларите дори идват на полето, виждат какви са препаратите, за да бъдат спокойни. Гледам да съм максимално коректен с тях, тъй като всеки един човек работи, за да изкара някаква печалба. Питам пчеларите с какво искат да третирам, изслушвам предложенията им. Затова казвам, че за да няма проблеми, е важен диалогът,” подчертава младият мъж.

Фермер: „Абсолютно неизползване на продукти за растителна защита може да се случи в малки бутикови стопанства, които са изцяло насочени към биологично земеделие и отглеждат зеленчуци и плодове.“

Тази пролет проблемът с натравянията на пчелни семейства в община Балчик ескалира. Много производители смятат, че наредбата, която регулира опазването на пчелните семейства и начините на третиране на земеделските култури и овошки, трябва да претърпи промени. 

„При едно интензивно земеделие, в един свят с нарастваща нужда от изхранване на населението, няма как да се отглеждат култури без пръскане. На този етап ние, българските зърнопроизводители, не можем да си позволим да не напръскаме определена култура. Именно затова казвам, че правилата трябва да бъдат много прецизни”, категоричен е земеделският стопанин. 

Той смята, че ако всичко е регламентирано и се спазва една подобрена наредба, тогава не би трябвало да има проблем при третирането на основните полски култури и посочи пример.

„Рисковите насаждения могат да се третират 100% нощем и така могат да бъдат избегнати редица неприятности за пчеларите. В момента наредбата позволява да се пръска до 10:00 ч преди обед, но това засяга пчелите до известна степен. В същото време няма как изобщо да не се използват пестициди и торове, това е абсурдно и несериозно”, смята Маринов.