Един ден след публикуването на проекта за изменение на Наредба 13 за опазване на пчелните семейства от отравяния регионалните организации на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започнаха да провеждат заседания на своите управителни съвети и да излизат със становища за протестна готовност.

Ограничават времето за пръскания

Това съобщи в Добрич председателят на НАЗ Костадин Костадинов по повод предложените от министерството на земеделието промени в нормативния документ.

Ако Наредба 13 се приеме в този вид, ние трябва да спрем да работим. Готови сме на протести. Следващата седмица ще се съберем на Управителен съвет на НАЗ, за да уточним какви ще са точно действията ни.

Всички регионални структури излизат със становище за протест. Една от причините е ограниченото време за пръскане с продукти за растителна защита. 

Костадин Костадинов: Ние имаме обърнати машини, имаме убити хора. По полетата стоят електрически стълбове, как да работим нощем? Ние така застрашаваме живота и сигурността на хората.

Националната асоциация на зърнопроизводителите  не само ще излезе на протест, но ще търси и професионална отговорност на чиновници от БАБХ. Според Наредбата третирането с инсектициди трябва да стават само нощем, а това на практика е невъзможно.

Костадин Костадинов: Това влиза в противоречие с Наредба 11 на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), според която ние вечер не можем да се движим по пътищата. Работната група на БАБХ се поддаде на виковете на определени пчелари. 

Селскостопанската авиация е напълно ликвидирана, а именно тя трябва да пръскат нощем.

В момента работата на сектора е затруднена от масовото разпространение на COVID – 19, коментира още зърнопроизводителят. Той уточни, че вече са паднали цените на петрола, в момента падат цените на царевица, пшеница и други стоки.

Дебатът по новата ОСП също е затруднен, Италия поиска забавяне на обсъжданията. Отменят се масови мероприятия и събирания. „Дори вчера обсъждахме онлайн с МЗХГ предстоящата стратегия „От фермата до трапезата”, допълни още Костадинов.