Можем да върнем пчеларския оптимизъм и да погледнем напред, апелират организаторите на „Медена седянка по Еленски”, която се завръща на 24 и 25 юли в град Елена.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

Откриването е запланувано за 24 юли от 10:30 на централния градски площад, а програмата включва щандове на производители, демонстрации на пчеларски техники, дегустации на мед, фолклорна програма.

От 13:00 часа започва научно-практически пчеларски семинар на тема „Здравеопазване и профилактика на пчелните семейства“. Д-р Ивелин Маринов ще говори за вароатозата – системна профилактика и лечение, а д-р Илиян Гечев – за нозематозата.

По-късно през деня ще бъдат показани пчелни продукти и техните приложения по време на специална дискусия между граждани и пчелари. Ще се потърси и отговор на въпроса: „Какво е да си новатор пчелар?“, с представяне на пчеларска ферма, пчелни продукти от производителя, дегустации на храни и напитки с пчелни продукти. 

На 25 юли от 10:30 ще започне семинарът „Икономика на пчеларството“, на който ще бъдат разгледани теми, като:

•    Сертифициране на защитени наименования в пчеларството;
•    Организации на производители пчелари – представяне на възможностите и практиката на съществуващи организации в България;
•    Цени, продажби, реализация – въпроси на организиране и ефективност на групи пчелари по регионален признак.